Regiment Huzaren
Prinses Catharina-Amalia

4 mei-herdenkingen RHPCA

Geplaatst op 06-05-2022  -  Categorie: Algemeen

Herdenking Steen aan de Zweth

zwethdijk-2022-2


Voor de tweede maal sinds de samenvoeging van de tankregimenten was een delegatie van RHPCA aanwezig bij de Steen aan de Zweth. Deze gedenksteen herinnert aan de gevallenen in de strijd die zich in de weilanden aan de Zweth afspeelde tussen het 3e en 4e Eskadron van 3 RH en Duitse luchtlandingstroepen. Bij de gedenksteen, die veehouder Jan Rodenburg op eigen initiatief op 17 augustus 1945 plaatste gaf de regimentscommandant een korte uitleg over de gebeurtenissen op de vroege ochtend van 12 mei 1940, aansluitend volgde het herdenkingsmoment met kranslegging.

zwethdijk-2022
Het regiment werd vertegenwoordigd door enkele ruiters van het CEE en een trompetter van de FBW. De lokale burgerij werd vertegenwoordigd door leden van de Wijkraad Overschie en het plaatselijke 4 en 5 mei comité.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Herdenking Erehof Hofwijk, Rotterdam-Overschiegbon3197

Het regiment was ook vertegenwoordigd bij de herdenking op de Erehof Hofwijk in Rotterdam-Overschie. Op deze locatie bevinden zich zes graven die door de op het graf geplaatste helmen nog sterk doen denken aan de oorspronkelijke veldgraven. Bij deze graven betrok het detachement van het CEE een erewacht tijdens de herdenkingsceremonie. Vier van de hier begraven militairen ontvingen postuum een dapperheidonderscheiding waaronder twee cavaleristen van het 1e Regiment Huzaren Motorrijder, dpl wmr Johannes Versteegen, RMWO4 en kpl Johan Heezen aan wie de Bronzen Leeuw werd toegekend. De regimentscommandant ging in op hun verhalen en verwees naar hun jonge leeftijd en de verantwoording die zij droegen. Hij spiegelde dit aan actualiteit en hield de grote groep aanwezigen van alle leeftijden voor hoe gelukkig wij mogen zijn met de vrede en vrijheid die het offer van onder meer deze jonge militairen ons heeft gebracht. De ceremonie werd afgesloten met een kranslegging van de verschillende delegaties van de gemeente en stichtingen en verenigingen uit Overschie.

Herdenking Alexanderkazerne, ‘s-Gravenhagealexanderkazerne-2022-1


In de vroege avonduren van 4 mei werd een korte ceremonie gehouden bij het monument dat herinnert aan het bombardement op de Alexanderkazerne.

Bij dit bombardement kwamen 66 cavaleristen van het aldaar gevestigde Depot Cavalerie, alsmede 100 paarden om het leven. Leden van de VOC ’s-Gravenhage en een vertegenwoordiging van militairen van de Frederikkazerne voerden met ondersteuning van een trompetter van de FBW een kranslegging uit.

 

alexanderkazerne-2022-2


rhpca-200

Agenda

MRT
28
Diner de Corps huzaren/korporaals/trompetters

Evenement | Schlossbrauerei Rheder, Duitsland

APR
4
Diner de Corps onderofficieren

Evenement | Kumpulan, landgoed Bronbeek Arnhem

APR
5
Tankseminar

Evenement | 10:00 - 15:00 | Gebouw AC 8, Bernhard Kazerne, Amersfoort

APR
5
Diner de Corps officieren

Evenement | 18:00 | Leerhotel Het Klooster Amersfoort

APR
26
Herdenking gevallenen cavalerie

Herdenking | BHK Amersfoort

MEI
4
Rotterdam-Overschie (1RHM/3RH); Den Haag (Depot); De Zweth (3RH)

Herdenking

MEI
10
Zuid Ginkel (3RH); Ypenburg (1EP); Erehof Den Haag

Herdenking

MEI
14
Voorthuizen (1RH) (2e dinsdag in mei); Achterveld (1RH) (2e dinsdag in mei)

Herdenking

JUN
16
Quatre-Bras (1815)

Herdenking

JUN
18
Waterloo (1815)

Herdenking

JUL
10
Manpad (Heemstede 1572)

Herdenking

AUG
2
Tiendaagse Veldtocht (1831)

Herdenking

SEP
15
Bereden beëdiging CEE en FBW – Den Haag

Evenement

SEP
16
Strandoefening CEE en FBW – Den Haag

Evenement

SEP
17
Prinsjesdag CEE en FBW – Den Haag

Evenement

 
 
Reünie veteranen RHPCA

Evenement | BHK Amersfoort