Regiment Huzaren
Prinses Catharina-Amalia

Uitzendlint en traditieprijs voor 414 Tankbataljon

Geplaatst op 05-11-2022  -  Categorie: Algemeen

414-pzbtl-fahneband-general-kiessling-preise-24-10-2022-357Aan de eenheidsvlag van Panzerbataillon 414 is op maandag 24 november een Fahnenband of uitzendlint bevestigd voor zijn inzet in Litouwen. Daarnaast heeft de eenheid de prestigieuze General-Kieβling-Preis mogen ontvangen voor het bevorderen van de traditiebeleving binnen de Duitse landmacht.

Erkenning inzet Litouwen
Plaatsvervangend commandant van de Duitse landmacht luitenant-generaal Johann Langenegger en Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen reikten het uitzendlint uit tijdens een ceremonie op de Niedersachsen-kazerne, de thuisbasis van het bataljon. Dit als erkenning van de inzet voor de enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen. In deze Baltische staat liet het binationale 414 Tankbataljon van juli 2021 tot en met januari van dit jaar zien operationeel gereed te zijn. Zo werd leiding gegeven aan de hele battlegroup, bestaande uit 1.000 Belgische, Duitse, Luxemburgse, Nederlandse, Noorse en Tsjechische militairen.

414-pzbtl-fahneband-general-kiessling-preise-24-10-2022-349Unieke eenheid
Het Duits-Nederlandse tankbataljon mag gerust uniek worden genoemd. Nergens binnen de NAVO zijn eenheden van twee landen zo diep met elkaar geïntegreerd. De eenheid werd in 2016 opgericht en binnen 43 Gemechaniseerde Brigade geplaatst. Sinds 2022 staat zij voor het eerst onder Nederlandse leiding, met luitenant-kolonel Bas Schillemans als commandant.

Onderscheiden(de) tradities
Binnen deze binationale samenwerking zijn ook een heel eigen sfeer en tradities ontstaan, wat onder meer tot uiting komt in het traditioneel Duits zwart-witte en Nederlands zilver-omrande bataljonsembleem met Sint Joris en de draak. Een vergelijkbare fusie van verbindende elementen is ook terug te vinden in de bataljonsstrijdkreet ‘Wir kämpfen für Deutschland / Wij vechten voor Nederland / Panzer Hurra!’

414-pzbtl-fahneband-general-kiessling-preise-24-10-2022-282Ook deze unieke traditievorming is niet onopgemerkt gebleven; tijdens de ceremonie ontving de eenheid uit handen van luitenant-generaal b.d. Rainer Kolff de General-Kieβling-Preis voor haar bijzondere bijdrage aan de traditiebeleving in het Heer. Ere wie ere toekomt: felicitaties voor onze binationale tankers!


rhpca-200

Agenda

JUN
15
Kranslegging Cavaleriemonument Quatre-Bras

Herdenking | 11:00 | Route de Houtain, 1470 Genappe, België

OKT
6
3e Algemene Ledenvergadering

Evenement | 13:00 - 16:00 | Bernhardkazerne, kantine van Geb.AP(ovb), Barchman Wuijtierslaan 198, Amersfoort