Regiment Huzaren
Prinses Catharina-Amalia

Tanksymposium

Geplaatst op 27-04-2022  -  Categorie: Algemeen

tanksymposiumOp vrijdag 22 april vond op de alma mater van de Cavalerie, aansluitend aan de herdenking gevallenen Cavalerie, het VOC/VOOC Tanksymposium plaats. Er waren maar liefst 150 deelnemers aangemeld van diverse pluimage. Primair genodigden waren de officieren en onderofficieren van de Cavalerie, zowel actief als post-actief, maar ook de VTO Cavalerie was aanwezig. Verder waren veel infanteristen en andere geïnteresseerden aangesloten, waaronder een ruime vertegenwoordiging vanuit de defensie-industrie. De recente opmerking van de CDS in Nieuwsuur dat hij geen Nederlandse tankcapaciteit voorzag, werd veel besproken. Maar overheersend thema was de oorlog in de Oekraïne, die 17 miljoen militaire experts in Nederland had opgeleverd met evenzoveel meningen over het nut en belang van de tank. 


De diverse sprekers belichtten de tankcapaciteit vanuit verschillende invalshoeken. Lkol Teunissen (LWC) gaf aan dat het tactische optreden in de fysieke omgeving de komende 15 jaar beslissend blijft in landoperaties. Een capaciteit die mobiliteit, vuurkracht en beweging in zich verenigt, en dat ook 24/7 en ongeacht weeromstandigheden kan projecteren, blijft daarmee een belangrijke capaciteit in de gevechtskracht op het brigadeniveau. Lkol Bas Schillemans, de eerste Nederlandse bataljonscommandant van 414 Panzer Battalion, gaf aan dat de tank binnen de Landmacht terug was van bijna weggeweest. Maj Rutger Poelakker sloot aan met zijn ervaringen als commandant van een multinationaal eskadron in de enhanced Forward Presence-missie van de NAVO in Litouwen. Tot slot ging de bataljonsadjudant Anjo Emond in op de cultuurverschillen tussen de Duitse en de Nederlandse militairen binnen 414. Commandant Opleidings- en Trainingscentrum Manoeuvre, kol Harm van der Have, ging in op het belang van de tankcapaciteit voor de toekomst en dhr. Martin van de Voorde van de firma Rheinmetall sprak als laatste spreker over de toekomstige fysieke vorm van de tankcapaciteit. 


In de middag volgde een interessant carrousel van 10 bedrijven die relevante technologie presenteerden voor de toekomstige tankcapaciteit. Bijzonder was dat bij de stands ook een Leopard 2 MA3 van 4./414 PzBtl en een Leopard 1V en Leopard 2 A4 van de Historische Verzameling Cavalerie te bewonderen waren. De dag werd afgesloten met een borrel, waarbij alle deelnemers de positieve ervaringen van de dag met elkaar konden delen. De officieren Cavalerie maakten zich vervolgens op om het eerste Diner de Corps van het Tankregiment RHPCA bij te gaan wonen in het Leerhotel Het Klooster, wat op een steenworp afstand van de Bernardkazerne gelegen was. Een volledig verslag van het Tanksymposium volgt in het eerstvolgende VOC-blad.  


rhpca-200

Agenda

MRT
28
Diner de Corps huzaren/korporaals/trompetters

Evenement | Schlossbrauerei Rheder, Duitsland

APR
4
Diner de Corps onderofficieren

Evenement | Kumpulan, landgoed Bronbeek Arnhem

APR
5
Tankseminar

Evenement | 10:00 - 15:00 | Gebouw AC 8, Bernhard Kazerne, Amersfoort

APR
5
Diner de Corps officieren

Evenement | 18:00 | Leerhotel Het Klooster Amersfoort

APR
26
Herdenking gevallenen cavalerie

Herdenking | BHK Amersfoort

MEI
4
Rotterdam-Overschie (1RHM/3RH); Den Haag (Depot); De Zweth (3RH)

Herdenking

MEI
10
Zuid Ginkel (3RH); Ypenburg (1EP); Erehof Den Haag

Herdenking

MEI
14
Voorthuizen (1RH) (2e dinsdag in mei); Achterveld (1RH) (2e dinsdag in mei)

Herdenking

JUN
16
Quatre-Bras (1815)

Herdenking

JUN
18
Waterloo (1815)

Herdenking

JUN
29
Veteranendag

Evenement | Malieveld, Den Haag

JUL
10
Manpad (Heemstede 1572)

Herdenking

AUG
2
Tiendaagse Veldtocht (1831)

Herdenking

SEP
15
Bereden beëdiging CEE en FBW – Den Haag

Evenement

SEP
16
Strandoefening CEE en FBW – Den Haag

Evenement

SEP
17
Prinsjesdag CEE en FBW – Den Haag

Evenement

 
 
Reünie veteranen RHPCA

Evenement | BHK Amersfoort