Regiment Huzaren
Prinses Catharina-Amalia

Oefening VIGOROUS BISON in Klietz GÜZ

Geplaatst op 05-11-2022  -  Categorie: Algemeen

oefening2In september 2022 vond de oefening Vigorous Bison plaats. Een brigadegeleide bataljonsoefening, waarbij de focus voornamelijk lag bij het te certificeren 45 PaInfBat. Zij werden ondersteund door de genie, artillerie en ook een tankpeloton van 414. Voor de heren van het Bravo-peloton was het de eerste oefening als peloton en zij vielen direct met de neus in de boter: het gemechaniseerde gevecht!

De oefening was verdeeld over twee oefenterreinen. Het eerste deel vond plaats in Klietz (D), waar het bataljon tegen elkaar kon oefenen. Hier werd het tankpeloton opgesplitst en werd bij zowel ‘Blue-‘ als ‘Redfor’ een sectie aangeklikt. Tussendoor werden de secties omgewisseld, zodat beide secties het gevecht van beide zijden meekregen. Aan het einde was er nog ruimte voor het peloton om zelfstandig te oefenen op het terrein – en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Na dit eerste gedeelte moesten de tanks op de trein om de oefening elders voort te kunnen zetten.

oefeningHet tweede gedeelte van de oefening vond plaats in het Gefechtsübungszentrum, oftewel GÜZ. Hier oefende het bataljon tegen de Duitse oefenvijand, die daar standaard gelegerd zit. Vanuit het noorden poogde de vijand ons aan te vallen en de gebieden zuidelijk van het oefenterrein te veroveren. Het werd een vertragend gevecht, waarbij de pantserinfanterie voornamelijk in de bossen op de flanken werd ingezet en de tanks samen met de antitankeenheden het centrale gebied toebedeeld kregen. Op alle niveaus bleek het een zeer uitdagende klus om de goed ingespeelde Duitse oefenvijand te overmeesteren, maar aan het einde van de oefening was de certificering een feit. Het tankpeloton van 414 heeft een enorme leerwinst geboekt in deze intensieve weken en de samenwerking smaakte naar meer! 


rhpca-200

Agenda

JUN
15
Kranslegging Cavaleriemonument Quatre-Bras

Herdenking | 11:00 | Route de Houtain, 1470 Genappe, België

OKT
6
3e Algemene Ledenvergadering

Evenement | 13:00 - 16:00 | Bernhardkazerne, kantine van Geb.AP(ovb), Barchman Wuijtierslaan 198, Amersfoort