Regiment Huzaren
Prinses Catharina-Amalia

Een eigen standaard voor RHPCA

Geplaatst op 05-03-2023  -  Categorie: Algemeen

beedging-waterloo-rhb-rhpca-02-09-2022-121Er is voor een regiment of korps nauwelijks een krachtiger symbool voor de band met het Koningshuis, de onderlinge verbondenheid en traditiebeleving dan het vaandel – of in ons geval de standaard. Een symbool dat vanaf de eerste uitreikingen in 1820 qua uitvoering nauwelijks is veranderd. Waren de eerste standaarden nog persoonlijk ontworpen en beschilderd door kunstschilder Jan Willem Pieneman (o.a. bekend van zijn enorme doek ‘De Slag bij Waterloo’, dat in het Rijksmuseum hangt), wijzigde dit aan het einde van de negentiende eeuw in met de hand geborduurde standaarddoeken. Voor de rest zijn de standaarden niet gewijzigd, behalve dat er vanaf 1896 wapenfeiten op worden vermeld en sinds kort ook het oprichtingsjaar.

Niet voor niets is het van grote waarde om als regiment een eigen standaard te hebben. Nu voert ons regiment nog de standaard van het Regiment Huzaren van Sytzama, die is voorzien van een cravate met de naam ‘Regiment Huzaren Prinses Catharina-Amalia’ en de namen en wapenfeiten van onze stamregimenten. Een rekest voor een nieuwe, eigen standaard is kort na onze oprichting door de regimentscommandant bij C-LAS ingediend.

Deze standaard zal behalve de naam ‘Regiment Huzaren Prinses Catharina-Amalia’ ook het jaartal 1814 voeren, omdat toen onze oudste stameenheid is opgericht. Daarnaast uiteraard de wapenfeiten van onze voorgangers, waarmee we hun inzet eren en hen in levende herinnering houden. Dit zijn van het Regiment Huzaren van Sytzama het opschrift ‘Waterloo 1815’, van het Regiment Huzaren Prins van Oranje het opschrift ‘Tiendaagse Veldtocht 1831’ en van het Regiment Huzaren Prins Alexander ‘Quatre-Bras en Waterloo 1815’ en ‘Tiendaagse Veldtocht 1831’. Omdat het dubbelen van opschriften niet is toegestaan, is er in overleg met de Traditiecommissie Krijgsmacht voor gekozen om drie separate vermeldingen te doen. Ons standaarddoek zal dus worden voorzien van de opschriften:

Quatre-Bras 1815
Waterloo 1815
Tiendaagse Veldtocht 1831

Het toekenningsproces is inmiddels al ver gevorderd en wij hopen dan ook dat dit jaar de uitreiking van de standaard daadwerkelijk plaats gaat vinden. Zodra het besluit is gepubliceerd in de Staatscourant wordt het daarmee van kracht en kan de uitreikingsceremonie worden gepland. Wij zullen daar natuurlijk een mooie en waardige ceremonie van maken, waarbij onze drie sub-eenheden een prominente rol zullen spelen. Voor ons allen een moment om naar uit te zien en met trots bij te wonen!


rhpca-200

Agenda

MRT
28
Diner de Corps huzaren/korporaals/trompetters

Evenement | Schlossbrauerei Rheder, Duitsland

APR
4
Diner de Corps onderofficieren

Evenement | Kumpulan, landgoed Bronbeek Arnhem

APR
5
Tankseminar

Evenement | 10:00 - 15:00 | Gebouw AC 8, Bernhard Kazerne, Amersfoort

APR
5
Diner de Corps officieren

Evenement | 18:00 | Leerhotel Het Klooster Amersfoort

APR
26
Herdenking gevallenen cavalerie

Herdenking | BHK Amersfoort

MEI
4
Rotterdam-Overschie (1RHM/3RH); Den Haag (Depot); De Zweth (3RH)

Herdenking

MEI
10
Zuid Ginkel (3RH); Ypenburg (1EP); Erehof Den Haag

Herdenking

MEI
14
Voorthuizen (1RH) (2e dinsdag in mei); Achterveld (1RH) (2e dinsdag in mei)

Herdenking

JUN
16
Quatre-Bras (1815)

Herdenking

JUN
18
Waterloo (1815)

Herdenking

JUN
29
Veteranendag

Evenement | Malieveld, Den Haag

JUL
10
Manpad (Heemstede 1572)

Herdenking

AUG
2
Tiendaagse Veldtocht (1831)

Herdenking

SEP
15
Bereden beëdiging CEE en FBW – Den Haag

Evenement

SEP
16
Strandoefening CEE en FBW – Den Haag

Evenement

SEP
17
Prinsjesdag CEE en FBW – Den Haag

Evenement

 
 
Reünie veteranen RHPCA

Evenement | BHK Amersfoort