Regiment Huzaren
Prinses Catharina-Amalia

Beëdiging Waterloo

Geplaatst op 05-11-2022  -  Categorie: Algemeen

beedging-waterloo-rhb-rhpca-02-09-2022-1523Wie kan zich niet zijn of haar beëdiging als militair herinneren? Voor bijna iedereen zal dat voor altijd in het geheugen staan gegrift. Veelal op de kazerne of misschien een openbare plek in de stad. Maar de beëdiging op 2 september op het slagveld van Waterloo in België moet op de nieuwe leden van de regimenten Huzaren van Boreel en Huzaren Prinses Catharina-Amalia en hun relaties beslist een onuitwisbare indruk hebben gemaakt!

De historische betekenis van een beëdiging op deze wel heel bijzondere locatie werd door de regimentscommandanten kolonel Hans van Dalen en luitenant-kolonel Corstiaan de Haan uitvoerig uit de doeken gedaan. Op de plek waar ruim 200 jaar geleden cavaleristen van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden hun leven in de waagschaal legden om de opmars van Napoleon te stoppen, stonden vertegenwoordigingen van het tegenwoordige Nederland en België nu beedging-waterloo-rhb-rhpca-02-09-2022-1429weer gebroederlijk naast elkaar om de ceremonie luister bij te zetten. En alsof ook de geesten van de gevallenen van toen zich kenbaar wilden maken, trok er zelfs even een heuse wervelwind vrijwel recht over de Fanfare Bereden Wapens.Onder de klanken van het FBW en in het bijzijn van hun collega’s van 104 Verkenningseskadron, 11 BVE, 42 BVE, 43 BVE, 414 Tankbataljon, een afvaardiging van het Belgische bataljon Jagers te Paard, het Cavalerie Ere-Escorte en het Korps Rijdende Artillerie liepen de te beëdigen militairen vervolgens één voor één naar voren om de eed of belofte af te leggen. Onder het toeziend oog van de hoog boven de aanwezigen uittorenende Leeuw van Waterloo werden op de standaarden van onze twee cavalerieregimenten in totaal zo’n 60 militairen beëdigd.


Die standaarden werden speciaal voor de gelegenheid ingetreden door de bereden standaardgroep van het CEE. Na het overdragen van de standaarden aan de respectievelijke Regimentsadjudanten RHB en RHPCA werd de eed of belofte afgelegd. Na de beëdiging van de laatste militair werden de standaarden weer op een waardige wijze door de acht ruiters van de standaardgroep uitgetreden. De ceremonie werd afgesloten door het binnenrijden van een ‘6-veld’ van het KRA en het afvuren van dit stuk in de richting van de destijds optrekkende Franse soldaten van Napoleon.


rhpca-200

Agenda

MRT
28
Diner de Corps huzaren/korporaals/trompetters

Evenement | Schlossbrauerei Rheder, Duitsland

APR
4
Diner de Corps onderofficieren

Evenement | Kumpulan, landgoed Bronbeek Arnhem

APR
5
Tankseminar

Evenement | 10:00 - 15:00 | Gebouw AC 8, Bernhard Kazerne, Amersfoort

APR
5
Diner de Corps officieren

Evenement | 18:00 | Leerhotel Het Klooster Amersfoort

APR
26
Herdenking gevallenen cavalerie

Herdenking | BHK Amersfoort

MEI
4
Rotterdam-Overschie (1RHM/3RH); Den Haag (Depot); De Zweth (3RH)

Herdenking

MEI
10
Zuid Ginkel (3RH); Ypenburg (1EP); Erehof Den Haag

Herdenking

MEI
14
Voorthuizen (1RH) (2e dinsdag in mei); Achterveld (1RH) (2e dinsdag in mei)

Herdenking

JUN
16
Quatre-Bras (1815)

Herdenking

JUN
18
Waterloo (1815)

Herdenking

JUL
10
Manpad (Heemstede 1572)

Herdenking

AUG
2
Tiendaagse Veldtocht (1831)

Herdenking

SEP
15
Bereden beëdiging CEE en FBW – Den Haag

Evenement

SEP
16
Strandoefening CEE en FBW – Den Haag

Evenement

SEP
17
Prinsjesdag CEE en FBW – Den Haag

Evenement

 
 
Reünie veteranen RHPCA

Evenement | BHK Amersfoort